**Problem 1 :**

The book fair had a sale where 6 books were $20.46. If you wanted to buy 7 books, how much money would you need ?

**Solution : **

**Given :** Cost of 6 books is $20.46

Then, the cost of 1 book is

= 20.46 / 6

= $3.41

The cost of 7 books is

= 7 ⋅ 3.41

= $23.87

So, we need $23.87 to buy 7 books.

**Problem 2 :**

A video game store was getting rid of old games, selling them 3 for $56.28. If they sold 7 games, how much money would they have made ?

**Solution : **

**Given :** Cost of 3 old games is $56.28

Then, the cost of 1 old game is

= 56.28 / 3

= $18.76

The Cost of 7 old games is

= 7 ⋅ 18.76

= $131.32

So, if they sold 7 games, they would they have made $131.32

**Problem 3 :**

At the store beef jerky is $44.25 for 3 pounds. If you buy 4 pounds, how much will it cost ?

**Solution : **

**Given :** Cost of 3 pounds is $44.25

Then, the cost of 1 pound is

= 44.25 / 3

= $14.75

The Cost of 4 pounds is

= 4 ⋅ 14.75

= $59

So, 4 pounds of beef jerky will cost $59.

**Problem 4 :**

At the baseball stadium the price for popcorn is $5.88 for 3 bags. If you want to buy 7 bags of popcorn, how much will it cost ?

**Solution : **

**Given :** Cost of 3 bags is $5.88

Then, the cost of 1 bag is

= 5.88 / 3

= $1.96

The Cost of 7 bags is

= 7 ⋅ 1.96

= $13.72

So, if we want to buy 7 bags of popcorn, it will cost $13.72

**Problem 5 : **

At the toy store you could get 2 board games for $8.36. Online the price for 3 board games is $12.84. Which place has the highest price for a board game ?

**Solution : **

Cost of 1 board game is = 8.36 / 2 = $4.18 |
Cost of 1 board game is = 12.84 / 3 = $4.28 |

4.18 < 4.28

From the above comparison, it is clear that online has the highest price for a board game.

**Problem 6 : **

At the market you can buy 5 bags of apples for $23.60. At the orchard you can get 7 bags of apples for $32.76. Which is the better deal ?

**Solution : **

Cost of 1 bag of apple is = 23.60 / 5 = $4.72 |
Cost of 1 bag of apple is = 32.76 / 7 = $4.68 |

4.72 > 4.68

Comparing the unit prices, orchard has lower price. So buying apples in orchard is better deal.

**Problem 7 : **

A store had 4 blue chairs for $73.48 or 5 red chairs for $91.40. Which color chair has a lower unit price ?

**Solution : **

Cost of 1 chair is = 73.48 / 4 = $18.37 |
Cost of 1 chair is = 91.40 / 5 = $18.28 |

18.37 > 18.28

Comparing the unit prices, red color chair has a lower unit price

**Problem 8 : **

A fast food restaurant had 7 boxes of chicken nuggets for $25.90. A competing restaurant had 3 boxes of chicken fingers for $11.07. Which food has a higher unit price ?

**Solution : **

Cost of 1 box is = 25.90 / 7 = $3.70 |
Cost of 1 box is = 11.07 / 3 = $3.69 |

3.70 > 3.69

Comparing the unit prices, chicken nugget has a higher unit price.

Apart from the stuff given in this section, if you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

If you have any feedback about our math content, please mail us :

**v4formath@gmail.com**

We always appreciate your feedback.

You can also visit the following web pages on different stuff in math.

**WORD PROBLEMS**

**Word problems on simple equations **

**Word problems on linear equations **

**Word problems on quadratic equations**

**Area and perimeter word problems**

**Word problems on direct variation and inverse variation **

**Word problems on comparing rates**

**Converting customary units word problems **

**Converting metric units word problems**

**Word problems on simple interest**

**Word problems on compound interest**

**Word problems on types of angles **

**Complementary and supplementary angles word problems**

**Trigonometry word problems**

**Markup and markdown word problems **

**Word problems on mixed fractrions**

**One step equation word problems**

**Linear inequalities word problems**

**Ratio and proportion word problems**

**Word problems on sets and venn diagrams**

**Pythagorean theorem word problems**

**Percent of a number word problems**

**Word problems on constant speed**

**Word problems on average speed **

**Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree**

**OTHER TOPICS **

**Time, speed and distance shortcuts**

**Ratio and proportion shortcuts**

**Domain and range of rational functions**

**Domain and range of rational functions with holes**

**Graphing rational functions with holes**

**Converting repeating decimals in to fractions**

**Decimal representation of rational numbers**

**Finding square root using long division**

**L.C.M method to solve time and work problems**

**Translating the word problems in to algebraic expressions**

**Remainder when 2 power 256 is divided by 17**

**Remainder when 17 power 23 is divided by 16**

**Sum of all three digit numbers divisible by 6**

**Sum of all three digit numbers divisible by 7**

**Sum of all three digit numbers divisible by 8**

**Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4**

**Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits**

**Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3**

**Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6**

HTML Comment Box is loading comments...